marți, 13 mai 2014

TRANSCENDECE

          Povestea debutează în principal printr-un atac al tuturor laboratoarelor aflate în căutarea marii promisiuni a IA (artificial inteligence). Dr. Will Caster (Johny Depp) este împuşcat chiar în faţa soţiei sale, Evelyn Caster, la numai (presupun) o singură zi după atacul terorist. Făptaşul îşi întroduce apoi ţeava în gură şi cu asta, gata. În mod incredibil Will scapă cu doar o zgârietură. Însă zgârietura e contaminată cu poloniu, celebrul material radioactiv.
          Nu ştiu dacă rana a fost administrată doar ca să prelungească agonia personajului, sau i-a dat scenaristului timp să-şi desăvârşească planul de implementare a personalităţii lui Will în conştiinţa pură a IA-ului. Oricum, experimentul a fost dus la bin sfârşit. Şi a reuşit.
        Acum fiind în stare virtuală, Will a avut nevoie de extindere şi de incomparabil mai multă putere de compilare decât oricare alt precedent din ierarhia încercărilor de până atunci. Treptat, persoanele care l-au înconjurat până atunci n-au mai avut încredere în el. Au devenit suspicioşi. Mai ales că fostul om de ştiinţă a deschis public un program de ajutor al oamenilor aflaţi în stadiul terminal al diverselor boli. Au presupus desigur că-şi construia propria armată. Şi şi-au exprimat public angoasele. Printre ei şi Joseph (Morgan Freeman) care a devenit un apărător înfocat al drepturilor oamenilor.
           Una peste alta, tipii chiar au încercat să-l distrugă pe baza unei simple prezumţii. Au folosit tot ce se putea. Arme uşoare, maşini blindate, chiar şi tunuri. După ce le-au folosit, peisajul plin de cratere s-a refăcut în viteză, graţie proprietăţilor mediului introduse de Will. Vederea acesui lucru chiar i-au spriat. Până şi cei mai sceptici indivizi au ajuns la concluzia că e cazul să-l oprească. S-au hotărât în mod ofensiv să adopte soluţia unui virus informatic.
          Nu mi-e foarte clar cum au reuşit să-l transmită pe altă cale decât cea strict de procesare, cum Evelyn a fost injectată cu virusul (!) care era clar informatic, deci existent doar la nivel conceptual, nu fizic. Cum Will a reuşit să se recompună (din ce material, că doar cel biologic era deja ulcele) şi în ultimă instanţă cum s-au transferat în grădina privată şi evident cum de ştia colaboratorul lui cel mai apropiat de treaba asta. Că doar nu fusese de faţă!
           Nota şapte, pentru frumuseţe. Pentru sensibilitatea cu care filmul a demolat arhetipurile urii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu